Yawara
"Haga Itashimashite" - Bine ati venit!
Material realizat de Gabriel Drosu,
Uchi Deshi Saisei Shudan
Kakushin Andalucia Nihon Yawara Miura Ryu Honden Sohei Ha

pagina precedenta
Bazele si Principiile scolii  Nihon Honden-Sohei Miura-Ryu Hozon Shinkokaï Yawara, cunoscuta ca si Nihon Yawara Miura-Ryu Honden Sohei-Ha, ca orice Ko-Ryu (Scoala antica), contine 5 Piloni fara de care arta ar fi incompleta.

ISTORIC
Este o scoala fundata in secolul XVII (1671) de catre roninul Yoshitatsu Miura (Yosieremon) din tehnicile do-bandite în Templul de Kokusoji de la Calugarul Shorinji (Shaolin) numit Chen Tsu U, cunoscut in japoneza Chin  Gempin. Scoala a fost infiintata in secolul al optsprezecelea de catre un Bushi (Samurai) numit Matsuura Yoshimitsu care creaza Honden Sohei-Ha, în Templul de Tem MonJi (Templul de la  Poarta Cerului).

FILOZOFIE
Ca Sohei Ko-Ryu (scoala antica ma-nastireasca), se bazeaza pe dezvolta-rea spiritului de Onoare a Luptato-rului Bushido, si spiritul de non-violenta (Ahimsa) a calugarilor shao-lin, în conformitate cu principiile ine-rente din cadrul Liniei  Shintoiste combinata cu cele ale budismului Zen în traditia Sohei Uchiyama si Senzaki, urmarind o Tabla de grade Men-kyo in fiecare arta care o compune.

MEDICINA
Ca Sohei Ko-Ryu se invata Tsubo-Jutsu (tehnica de puncte) adica preso-punctura, prin aplicarea masajelor Amma si a masajelor de Shiatsu.

METODE DE LUPTA
Ca Sohei Ko-Ryu este Sogo-Budo (combinatie de arte martiale) in care se combina YAWARA (Ju Jutsu), Ken-Jutsu, Iai-Jutsu, Bo-Jutsu.


BAZE TEHNICE
Ca Sohei Ko-Ryu contine 4 principii de mana goala studiindu-se si apli-candu-se 108 tehnici de baza ajun-gand la 432, cu executie pe distante scurte (interioare) si largi (exte-rioare), fara de care scoala ar fi in-completa.

MATSE-TE (Mana Fluture)
Obiectivul tehnicii Matse este de a intercepta si conduce orice tip de atac in directie diagonala facilitand un  dezechilibru inmediat si contraatac prin aplicarea 1-3 tehnici in cel mai bun caz, folosindu-se palmele si partea dorsala a mainii.


TAME TE (Mana taietoare)
Obiectivul tehnici Tame este cel de a taia si conduce orice atac inspre unghiurile drepte, facilitand un dezechilibru imediat si contraatac prin aplicarea a 1-3 tehnici folosindu-se canturile mainilor.
TEHODOKI KATA TE DORI
(Utilizarea inteleapta a mainilor)
Ca Sohei Ko-Ryu include un principiu de mana goala de prindere, adica pentru eliberarea de prize, etc. Are 36 de tehnici baza, ajungand la 144 aplicatii.

KOBUCHI TE (Mana care rupe)
Obiectivul tehnicii Kobuchi este cel de a conduce orice atac, facilitand un contraatac imediat prin aplica-rea a 1-3 tehnici si rupere, folo-sindu-se pumnii in Tate si Tsuki.

PAI TE
Obiectivul tehnicii Pai este cel de a infasura si conduce orice atac in semicerc, facilitand un dezechili-bru imediat si contraatacand meri-dianele vitale  Tsubos, prin aplica-rea de 1-3 tehnici folosindu-se cantul mainii si degetele inelar, mijlociu si index.

PRINCIPII
Ca toate Sohei Ko-Ryu include 3 principii de mana goala si de arma de lemn, unite unite cu scrima si scoaterea sabiei din teaca cu taiere. Are 108 tehnici baza, ajungand la 432 de aplicatii.
TEHODOKI KAKU TE GIKI
(Utilizarea abila a mainii)
Ca Sohei Ko-Ryu include un pricipiu de mana goala de lovitura, pentru a contraataca si a rupe. Se invata 36 de tehnici bazice, ajun-gand la 144.

TEHODOKI BUJUTSU KAJO
(Manuirea armelor)
Ca Sohei Ko-Ryu include un principiu de mana armata, folo-sindu-se arme de lemn din Sohei Bujutsu. Se studiaza 36 de tehnici bazice ajungand la 144.

MENKYO
(grade clasice)
Ca Sohei Ko-Ryu are o tabla proprie de grade pe nivele de cunostinta de la intarea in scoala, trecand prin tehnica pana a ajunge la un nivel de initiat. Nu se foloseste gradul „dan”, dar se face echivalenta in Arta Martiala specifica.

Scoala este o SOGO BUDO (com-binatie de arte martiale), si elevilor scolii, pentru fiecare grad tradi-tional Menkyo li se da o echivalenta DAN in fiecare Arta din care se compune scoala.
pagina urmatoare
  Activitati
FAMNS Stagiul International de vara 2011
FAMNS Stagiul International de toamna 2011
Toate drepturile de autor apartin Fundatiei de Arte Martiale Nippon Seibukan
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul Fundatiei si cu citarea sursei.