Activitati
Toate drepturile de autor apartin Fundatiei de Arte Martiale Nippon Seibukan
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul Fundatiei si cu citarea sursei.
Fundatia de Arte Martiale Nippon Seibukan
si
Federatia Romana de Kempo
au semnat un protocol de colaborare
Acest parteneriat este un prim pas spre normalitate, iar vestea buna pentru noi este ca, întelegând si apreciind în mod corect acest proiect, alte doua federatii nationale si-au exprimat deja intentia de a demara programe similare. Sunt absolut convins ca nu vor întârzia sa apara cârcotasii de serviciu, dar noi vom merge mai departe, apreciind si respectând munca tuturor fie ca activeaza în sporturile de lupta, fie ca activeaza în artele martiale traditionale”, a declarat Robert Manole, presedintele Fundatiei de Arte Martiale Nippon Seibukan.
Galerie foto
Conform prevederilor agreate de cele doua organizatii, federatia va continua promovarea si dezvoltarea Kempo-ului ca sport, în timp ce fundatia se va ocupa de aspectele legate de toate formele, ramurile si valentele acestuia ca arta martiala.

“Începând cu 1932, maestrul Sawayama Muneori (Japonia) a stabilit criterii, delimitari si diferentieri clare între sportul Kempo si arta martiala Kempo. La rândul nostru, în cadrul Federatiei Române de Kempo, asa cum am declarat întotdeauna, noi promovam Kempo în principal ca sport. Este adevarat, un sport de lupta modern cu probe de concurs foarte agresive, de o mare complexitate si anduranta (Full-Knockdown-MMA), dar totusi, un sport.
Am da dovada de o mare ipocrizie daca am pretinde ca noi suntem “arta martiala”, iar mai apoi sa mergem la MTS sa solicitam bugete pentru programe si competitii sportive. În conditiile în care suntem federatie sportiva nationala, în conditiile în care avem de la MTS un Certificat de Identitate Sportiva care ne stabileste în mod clar identitatea, în conditiile în care la federatie se afiliaza cluburi sportive, în conditiile în care formam antrenori de sport în colaborare cu CNFPA, în conditiile în care solicitam recompense pentru performante sportive si mai ales în conditiile în care ceea ce promoveaza federatia conform statutului sau se numeste “ramura de sport”, nu putem declara ca promovam “arta martiala” decât daca facem un exercitiu de ipocrizie extrema. Pe de alta parte, în mod cert Kempo este la origine o arta martiala veche de mii de ani.
Tocmai de aceea noi dorim sa promovam în mod corect si aspectele legate de arta martiala Kempo, care pot aduce un plus de cunostinte si valori practicantilor. Fiind însa convinsi ca este aproape imposibil sa poti face foarte bine doua lucruri în acelasi timp, am decis sa demaram acest proiect cu Fundatia de Arte Martiale Nippon Seibukan.

Pe scurt, federatia noastra va continua sa promoveze sportul Kempo, iar fundatia va avea ca scop promovarea acestuia din punctul de vedere al artei martiale”, a declarat Amatto Zaharia, presedintele Federatiei Române de Kempo.
În prima zi a lunii februarie, într-o atmosfera oficiala, dar si colegiala, a fost semnat un protocol de colaborare între FR Kempo si Fundatia de Arte Martiale Nippon Seibukan. Prin semnarea acestui protocol, FR Kempo da dovada înca odata de consecventa atât în declaratii, cât si în actiuni, facând o diferentiere si mai clara între “sportul” Kempo si “arta martiala” Kempo.
“Suntem onorati ca am fost alesi ca parteneri pentru implementarea acestui proiect de catre FR Kempo si suntem convinsi ca seriozitatea si reusitele actiunilor noastre de pâna acum au stat la baza eligibilitatii noastre. Fundatia de Arte Martiale Nippon Seibukan promoveaza în mod strict artele martiale traditionale, fiind membrii ai Academiei Nippon Seibukan din Japonia, aflata sub directul patronaj al casei imperiale nippone.
n programa Academiei este inclusa si arta martiala traditionala Kempo cu doua din principalele ei forme, Aiki-Kempo si Shorinji-Kempo. Pentru România aceasta diferentiere, sport martial - arta martiala, poate parea o noutate, dar trebuie spus ca la nivel mondial, de peste trei decenii, multe din organizatiile internationale au început sa faca aceasta diferentiere.

Acesta este si motivul pentru care, asa cum se stipuleaza foarte clar si în statutele lor, unele federatii promoveaza sportul având competitii sportive cu probe de concurs (Wushu - IWUF, Ju-Jitsu - JJIF, Karate - WKF), iar altele promoveaza arta martiala, neavând competitii sportive (Shorinji-Kempo - WSKO, Aikido - IAF).
La semnarea acestui parteneriat au fost prezenti si Octavian Budica, consilier MTS, împreuna cu Bogdan Alic, vicepresedinte Fundatia Nippon Seibukan. Octavian Budica, consilier pe probleme de arte martiale în MTS, a comentat:

“Este un parteneriat benefic care face o precizare foarte clara sporturi martiale - arte martiale traditionale. Sper ca pe viitor Nippon Seibukan sa semneze si cu alte federatii de profil astfel de parteneriate.“

Publicat pe www.sportrevolution.ro, 02/02/2014
de Andrei Militaru. Foto: Alexandru Georgescu